Aanleverspecificaties


PDF-bestand
Gebruik alleen CMYK of PMS kleuren in het ontwerpbestand.
Inclusief snijtekens en 3 mm afloop. Beelden in het bestand minimaal 300 DPI. Pagina's centreren in het bestand. AUB alle gebruikte fonts invoegen.
Aub aanleveren als Certified PDF (PDF/X-1a:2001)

Adobe Illustrator t/m versie CC
Lettertypen omzetten naar lettercontouren of de gebruikte fonts bijleveren.
Gebruik alleen CMYK of PMS kleuren (RGB-bestanden zullen worden omgezet in CMYK, hierdoor kunnen kleurafwijkingen ontstaan).

Adobe Photoshop t/m versie CC
Gebruikte afbeeldingen minimaal 300 DPI. Gebruik alleen CMYK of PMS kleuren.
(RGB-bestanden zullen worden omgezet in CMYK, hierdoor kunnen kleurafwijkingen ontstaan).

Adobe Indesign t/m versie CC
Gebruikte afbeeldingen minimaal 300 DPI.
Gebruik alleen CMYK of PMS kleuren. Complete fonts insluiten (*.TTF / *.OTF)
AUB alle gebruikte afbeeldingen meesturen.

Package : Indesign heeft de mogelijkheid een package te maken, waardoor automatisch alle gebruikte fonts en afbeeldingen bij elkaar worden verzameld en gearchiveerd. Gebruik hiervoor toetscombinatie Alt+Shift+Ctrl+P

QuarkXpress t/m versie 6.5 (Mac)
Alleen Macintosh.
Complete fonts insluiten (*.TTF / *.OTF) en ALLE afbeeldingen meesturen.

Word (PC & Mac)
Alleen *.doc bestanden
Gebruikte fonts los meesturen aub.

Excel (PC & Mac)
Alleen *.xls bestanden
Gebruikte fonts los meesturen aub.

Wilt u de aanleverspecificaties in PDF? Klik dan op deze link.

Resolutie
Voor de meeste artikelen op onze website dient u de te drukken beelden op de ware, te drukken grootte aan te leveren. Ook dienen uw beelden indien mogelijk een resolutie te hebben van minimaal 300 DPI. Voor lijnwerk (tekst) geldt dat met een resolutie van 1200 DPI het mooiste resultaat haalbaar is.

RGB
Indien u er toch voor kiest de bestanden in RGB aan te leveren, zetten wij deze om naar CMYK. Hierdoor kunnen kleurafwijkingen ontstaan.

Lettertypen
Lever altijd, alle in het ontwerp gebruikte lettertypen mee. Op Windows P.C.'s staan deze meestal in de map C:\Windows\Fonts. Houdt u er wel rekening mee dat u alleen freeware lettertypen meestuurt , tenzij u de rechten tot het gebruik van een bepaald lettertype heeft aangeschaft.

Handig: veel grafische programma's bieden u de mogelijkheid om gebruikte fonts om te zetten naar zgn. curves/contouren. Wanneer u dit doet, is het niet meer nodig om de lettertypen mee te sturen. Let op: bewaar in dit geval wel altijd uw originele bestand, t.b.v. eventuele tekstuele wijzigingen!

Afloop
Om drukwerk goed te kunnen snijden, is er 3 mm afloop nodig aan alle zijden. Deze 3 mm moet worden toegevoegd aan het uiteindelijke formaat. Bij A6 formaat (148,5 x 105 mm) moet er dus een illustratie worden geleverd van 154,5 x 111 mm. Wij adviseren om tekst en tekstkaders 4 à 5 mm van de snijrand te plaatsen. 

Afloop
Om drukwerk goed te kunnen snijden, is er 3 mm afloop nodig aan alle zijden. Deze 3 mm moet worden toegevoegd aan het uiteindelijke formaat. Bij A6 formaat (148,5 x 105 mm) moet er dus een illustratie worden geleverd van 154,5 x 111 mm. Wij adviseren om tekst en tekstkaders 4 à 5 mm van de snijrand te plaatsen. 

Print
Altijd een print meesturen of faxen, bij voorkeur ook een kleurgescheiden print. De print en het document moeten hetzelfde zijn. Als wij geen print hebben kunnen wij niets controleren. Dit is voor risico van de klant. 

Bestandsgrootte
Let op dat u geen onnodig grote bestanden aanlevert, dit kan fouten veroorzaken. Geïmporteerde afbeeldingen op 100% en 300 DPI (indien van toepassing). Geen overbodige bestanden of mappen meesturen. 

Niet volledig aangeleverde bestanden
Indien bestanden niet drukklaar kunnen worden aangeleverd, zullen wij in overleg met u naar de beste oplossing zoeken. 

Dragers
U kunt uw opdracht per usb-stick of CD/DVD versturen. Aanleveren per email is mogelijk; stuur uw bestanden naar Ruud of André (maximaal 5 MB). Voor grotere bestanden kan u gebruik maken van onze FTP-server. In overleg kunnen wij de bestanden downloaden van een door u opgegeven internetlocatie. 

Verzending
Het versturen per post of koerier is geheel op eigen risico; schijven, cd’s / dvd’s of usb -sticks kunnen in de post beschadigen. 

Comprimeren / inpakken van bestanden
Mac-bestanden comprimeren als *.hqx, *.sit, *.zip of *.dmg
Windows-bestanden kunnen gecomprimeerd worden naar *.zip of *.rar.

Heeft u nog andere vragen? Neem dan gerust nog contact met ons op, telefonisch of per e-mail.

Algemene voorwaarden

Voor alle bestellingen en prijsaanvragen zijn de Leveringsvoorwaarden voor de Grafische Industrie, gedeponeerd op 6 april 2007 onder nr. 68/2007 ter griffie van de Rechtbank te Amsterdam.

Klik hier om de voorwaarden in PDF formaat te openen.

Bij opdrachten waarbij bestanden worden aangeleverd, dienen de aanleverspecificaties in acht te worden genomen.