Het fundament van onze drukkerij ligt in 1934 op een zolderkamertje op de St. Willibrorduslaan te Amsterdam. Nadat Wilhem Cornelis den Ouden vanwege een meningsverschil met zijn broer het partnerschap in drukkerij Metropool had beëindigd, startte hij op die plek zijn eigen drukkerij. In de oorlogsjaren (1939 t/m 1945) drukte hij op het zolderkamertje valse persoonsbewijzen en de verzetskrant het illegale Parool. Na de oorlog werd de vraag naar drukwerk langzaamaan steeds groter en groeide de drukkerij van Wilhelm het zolderkamertje uit.

Na verhuizingen naar de Govert Flinckstraat en later het statige pand aan de Prinsengracht is de drukkerij in 1963 verhuisd naar het pand waar inmiddels de derde generatie Den Ouden aan het roer staat.
Image


De personeelswervende brochure van drukkerij WC den Ouden uit 1964


Bij de opening van ons pand aan de Spaklerweg in 1964 hadden we genoeg klanten, ruimte en persen. Echter goed personeel konden wij nog wel gebruiken in de vorm van drukkers, zetters en opmakers. Hoe kon je - anno 1964 - je doelgroep beter bereiken/lokken dan met een mooi gedrukte brochure die je in Amsterdam huis-aan-huis verspreidde? Even rekening houdend met het feit dat wij in die tijd ongeveer het enige bedrijf aan de Spaklerweg waren (met prachtig uitzicht; dat dan weer wel) en het dichtstbijzijnde station het Amsterdam Amstel was.


Pagina's uit een aantal oude letterproefen